Blog • erotikus hírek és cikkek Megtekintve 5141 alkalommal

Mit kell tudni a nemi identitásról?


Mit kell tudni a nemi identitásról?
Nemi identitásunk kialakulásának folyamata életünk korai szakaszában már elkezdődik. Születésünk első pillanatától kezdve ebbe az irányba haladunk: a nekünk adott név, a ruhák, a minket körbevevő tárgyak, színek, események és társaság mind meghatározza férfi és női beidegződésünket. De teljesen más a helyzet, ha a szexuális orientációt kell meghatározni.

Nemi identitásnak azt az érzést nevezzük, hogy egy adott személy a férfi- vagy a női nemhez tartozónak véli magát. Ez nem csupán az emberi viselkedés meghatározó tényezője, hanem egyben a társadalom egyik legmélyebben gyökerező, megingathatatlan pillére is. Az emberek nem maguk döntenek nemi identitásukról. Eredete nem is csupán genetikus vagy születésünktől fogva adott, inkább biológiai, szociális és pszichológiai tényezők összjátékának következménye.

Az első 18 hónapban kezd kialakulni a csecsemőkben a felismerés, hogy melyik nemhez tartoznak. Ekkor még nyelvi készségeik korlátozottak, és önmegfigyelő képességük is szegényes, de már különbséget tudnak tenni, hogy például mely ruhák, játékok illenek a saját nemükhöz. Kétéves korukra már képesek magukat fiúként vagy lányként meghatározni, és ilyentájt már mások nemét is el tudják dönteni. A szexuális differenciálódás itt azonban nem áll meg, hiszen maga a folyamat éppen csak elkezdődött.

A gyerekek lassan több jellemző különbséget is észrevesznek, mint például az eltérő játékok vagy ruházat. A 6-7. életév környékén a nemi azonosságtudat még határozottabbá válik. Ekkor kezdenek ráébredni a férfiasság és a nőiesség mélyrehatóbb jellegzetességeire. Felfedezik, hogy a fiúknak van "valamijük", ami a lányoknak nincsen. És innen már csak egy lépés annak a felismerése, hogy éppen ez az a valami, ami elsősorban megkülönbözteti a fiúkat a lányoktól.

Kamaszkorban már nem csak az válik világossá, hogy melyik nemhez tartozik az illető, hanem nagyjából el is sajátítja azokat a viselkedésformákat, amelyek a nemének megfelelnek, és amit a tágabb és szűkebb környezete el is vár tőle.

Dr. Ambrus Anikó szerint a nemi identitás kialakulását számos tényező segíti elő:

* Eltérő jutalmazás-büntetés: megfigyelések bizonyítják, hogy a szülők különbözőképpen jutalmazzák-büntetik a nemnek megfelelő, illetve ellentétes viselkedéseket.

* Eltérő öltöztetés: már a csecsemőket is másképp öltöztetik, más játékokat kapnak attól függően, hogy fiúk vagy lányok.

* Sztereotip elvárások: gyakran a szülőknek sztereotip elvárásuk van gyermekükkel szemben (ilyen például, hogy a fiúk nem sírnak). Azok a szülők, akik tudatosan törekednek arra, hogy gyermekeiket a nemüknek megfelelő elvárások nélkül neveljék, gyakran tapasztalják, hogy erőfeszítéseiket a kortársak hatása elnyomja.

* Külső hatások: a szülők és a kortársak befolyása mellett a TV, az internet is fontos szerepet játszik a nemi szerepek sztereotípiáinak megerősítésében.

Fontos leszögezni azt is, hogy a nemi identitás és a szexuális preferencia két teljesen különböző dolog. Amíg az előbbi azt jelenti, hogy az ember melyik nemhez tartozónak érzi magát, az utóbbi pedig azt, hogy melyik nemhez vonzódik szexuálisan.

A szexuális orientáció általában serdülőkorban alakul ki, ennek ellenére azonban változhat a későbbiek során. Az adott személy szexuális preferenciáját jelenti. Itt nem az a kérdés merül fel, hogy vajon férfinak vagy nőnek érzi-e magát az illető, hanem hogy férfiakhoz vagy nőkhöz vonzódik-e szexuálisan. Ebből a szempontból különbséget kell tenni homoszexuálisok (melegek, leszbikusok), heteroszexuálisok és biszexuálisok között.

Az előítéletekkel ellentétben azonban a homoszexuálisok nemi identitása nem kóros. Ellenkezőleg, a heteroszexuálisokhoz hasonlóan teljesen tisztában vannak azzal, hogy melyik nemhez tartoznak, de szexuális preferenciájuk, vágyaik és fantáziáik az azonos neműekre irányul.

Férfi vagy nő? Kevés kérdés válaszolható meg annyira világosan és egyszerűen, mint ez. Azonban mindez korántsem ilyen egyértelmű egyesek számára. Ők azok, akik úgy érzik, hiába az egyik nem testébe születtek, nemi identitásuk az ellenkező nemhez tartozik.


Az Ország Boltja 2020 - Ferfialom.com

Szex az ágy szélén
Megtekintve 6191 alkalommal

Szex az ágy szélén Amikor a férfi térdel a nő elé. Milyen az, amikor az ágy játssza a főszerepet szex közben?

A csikló izgatás 5 titkos módja
Megtekintve 52538 alkalommal

A csikló izgatás 5 titkos módja A csikló izgatása különleges módon. Ha eddig csak a kézzel dörzsölést ismerted, akkor sürgősen olvasd el ezt a cikket. Igazából minden férfinak kötelező darab...

Oldalsó behatolás
Megtekintve 8038 alkalommal

Oldalsó behatolás Ki ne ismerné azt a kellemes érzést, amikor férfi és nő, akár két félhold simul egymáshoz, és ebben a pózban jutnak el a csúcsig. Nézzük, a póz apró változtatásával miképp fokozható a gyönyör!

Óvszer kisokos – amire mindig ügyelj!
Megtekintve 14570 alkalommal

Óvszer kisokos – amire mindig ügyelj! Az óvszer a legkönnyebben elérhető fogamzásgátló, bárhol megvásárolható, és nincsenek mellékhatásai sem. Ráadásul portálunk is ad a rendelések mellé ingyen ha kéred. Úgy tűnik, a legelőnyösebb módszer, de csak akkor működik így, ha ügyelünk az aranyszabályaira is!