Blog • erotikus hírek és cikkek Megtekintve 5912 alkalommal

Fogamzásgátló implantátum: Mi ez?


Fogamzásgátló implantátum: Mi ez?
A nem kívánatos terhesség kivédését szolgáló módszerek már több mint 3000 éve léteznek, ahogy a folyamatos kísérletezések is egy még megbízhatóbb, még kényelmesebb eljárás után. Úgy tűnik, az implantátum sok olyan előnyt egyesít magában, amit a korábbi módszerek külön-külön nem! Tudj meg mindent róla!

A fogamzásgátló implantátum lényege, hogy egy, 2 mm széles és 4 cm hosszú, hormonokkal töltött műanyag rudacskát helyeznek a bőröd alá. Miután ez a testedbe került, 3 éven át rendszeresen adagolja a hormonokat, és véd a teherbe esés ellen. A 3 év eltelte után pedig az orvos eltávolítja – illetve előbb is, ha valaki hamarabb szeretné abbahagyni a fogamzásgátlást.

Nagy népszerűségét annak köszönheti, hogy nem kell azon izgulni, ha kimaradt egy tabletta, vagy éppen későn került fel az óvszer. Ennek ellenére itthon nincs elterjedve, főleg külföldön közkedvelt módszer. Valószínűleg azért, mert nem lehet azonnal megszakítani, orvos közreműködése szükséges hozzá, illetve sokan idegenkednek a kis műtéttel járó beavatkozástól is.

Hogyan kerül be a szervezetbe?
A fogamzásgátló implantátumot a felkar bőre alá ültetik be - jobbkezeseknek a bal karba ill. fordítva -, a menstruációs ciklus 1-5. napja között. A behelyezést helyi érzéstelenítés mellett végzik, egy steril, cserélhető eszköz, ún. applikátor segítségével. Kontroll céljából 3 hónap után fel kell keresni az orvost.

Milyen hatást fejt ki?
Egyrészt megakadályozza a petesejtek kilökődését a petefészekből. Mivel az implantátum fokozatosan etonogestrel hormont bocsát ki magából, ez meggátolja az ovulációt, és a szervezetben nem keletkeznek megtermékenyítésre alkalmas, érett petesejtek. Emellett ez a módszer a méhnyakban előidézett változásokkal megnehezíti a spermiumok bejutását.

Fő előnyei
- Már 7 nap után hatásos
- A fogamzásgátló hatás hosszan, három évig tart
- Nem zavar a szeretkezésben
- Az implantátum eltávolítása után visszaáll a szervezet korábbi működése
- Bármikor kivehető, megszakítható a hatása

Hátrányai
- Nem véd a nemi betegségek ellen
- A kis műtéti beavatkozástól sokan idegenkednek
- A menstruációs időszakok megváltozhatnak, rendszertelenné válhat a vérzés
- A tablettához hasonlóan súlyos májbetegség vagy a trombózishajlam esetén nem alkalmazható
- Oda kell figyelni a más gyógyszerekkel való kölcsönhatására is

Mellékhatások terén előfordulhat fejfájás, pattanás, érzékenység a mellben, súlygyarapodás, alhasi fájdalmak és felfúvódás, valamint szabálytalan időközönként vérzés is jelentkezhet.

Mennyire hatékony?
Ha az implantátum beültetése helyesen történt, ez a fogamzásgátló technika a tablettához hasonló megbízhatósággal működik. A beültetéstől számítva 7 nap után már megbízható védelmet nyújt. Klinikai vizsgálatokban nem figyeltek meg terhességet implantátum alkalmazása idején.

Hol lehet beszerezni?
A fogamzásgátló implantátum kizárólag háziorvoson vagy nőgyógyászon keresztül szerezhető be, mivel csak orvos vagy szakápoló helyezheti fel. Receptre kapható, ára kb. 30 000 forint.


Az Ország Boltja 2020 - Ferfialom.com

Az 5 legforróbb férfi szexfantázia
Megtekintve 6821 alkalommal

Az 5 legforróbb férfi szexfantázia Mint tudjuk, a pasiknak szinte mindenről a szex jut az eszébe - de vajon milyen gondolatok izgatják fel őket leginkább? Felfedjük a titkot!

Mi zavar egy nőt szex közben?
Megtekintve 7386 alkalommal

Mi zavar egy nőt szex közben? Mi az, amitől rosszul vannak a csajok az ágyban, de tapintatból sosem szólnának érte? Néha épp a legbanálisabb dolgok teszik tönkre a szexet. Mondjuk, miért jár a férfiaknak piros lap!

Jó volt a szex? Elárulja a nő járása
Megtekintve 5825 alkalommal

Jó volt a szex? Elárulja a nő járása A nő járásából következtetni lehet arra, miféle szexuális örömben volt korábban része – állítják belga kutatók.

Önuralommal egyszerre a csúcsra jutni!
Megtekintve 5587 alkalommal

Önuralommal egyszerre a csúcsra jutni! Ha a pár egyszerre szeretne a csúcsra jutni, akkor a férfinak megfelelő önuralommal kell rendelkeznie, hogy magömlését visszatartsa addig a pillanatig, míg a partnere is kész az orgazmusra.