Blog • erotikus hírek és cikkek Megtekintve 3191 alkalommal

Mindent a HIV-szűrésről


Mindent a HIV-szűrésről
Nehéz meghozni egy ilyen döntést, de sajnos előfordulhat, hogy elkerülhetetlen. A ha nem tudunk róla, nem fáj taktika helyett azonban bölcsebb dolog a végére járni a dolognak. Cikkünkben összegyűjtöttük, mit érdemes róla tudnod!

Ricsit még a főiskoláról ismertem, csoporttársam volt. Amikor 25 éves lett, elnyert egy ösztöndíjas egyetemi félévet Dél-Afrikában. Hatalmas lehetőség, idegen és izgalmas vidék, minden egyben volt, hogy jól érezze magát. Jól is telt a félév, talán túl "jól" is, vallotta be utólag.

Mi történt? Egy baráti társaságban alaposan besütizett nem tudván, hogy marihuánát rejt a kalács. Kis idő múlva forgott vele a világ. Olyat tett, amit józanul sosem: óvszer nélkül szeretkezett egy helyi lánnyal. Maga a tény elborzasztotta, és nem bírta kiverni a fejéből, hogy megfertőződhetett a HIV-vírussal. Nem kell hipochondernek lenni mindehhez, sajnos Afrikában ez a betegség elég gyakori.

Két hónap múlva, amikor hazatért Budapestre, az első dolga egy HIV-szűrés volt. Nagyfokú bátorság, hogy vállalta a felelősséget, és meg akart bizonyosodni, vajon elkapta-e a halálos kórt, vagy sem. Határozottságát nagy megkönnyebbülés követte, amikor közölték vele, nincs ok a félelemre.

Az Országos Epidemiológiai Központ szakemberei szerint a vírus terjedését csak tovább fokozza, hogy a fertőzöttek 90 %-a nem is tud betegségéről. Mivel a HIV fertőzés nem jelent egyet AIDS-szel, nem biztos, hogy bárki különösebb oknál fogva gyanút fogna. A legtöbb esetben a kór felismerése már az AIDS stádiumban történik, amikor a halálos lefolyásba nem igen lehet beavatkozni. Pedig az orvostudomány mai állása szerint lassítani lehetne a vírus szaporodását, így mérséklődne az immunrendszer károsodása, és a beteg fertőzőképessége is csökkenni tudna. Értelemszerűen minél korábban ismerik fel a betegséget, annál jobbak az eredmények.

Mikor érdemes egy HIV-tesztet elvégeztetni?
- védekezés nélküli szexuális aktusban vettél rész (akár orális, anális vagy vaginális volt)
- megtudtad, hogy partnered megcsalt, vagy előző kapcsolatában nem volt monogám
- megerőszakoltak
- közösülés közben elszakadt az óvszer
- közös tűt használtál másokkal drogozáshoz, piercing felrakásához, tetováláshoz
- több szexpartnered volt
- partnered közös tűt használt mással
- megtudtad, hogy partnered HIV pozitív

HIV tesztre 6-8 héttel az utolsó olyan kapcsolatod után menj, amitől úgy gondolod, hogy ki voltál téve a HIV fertőzés veszélyének. Ezalatt az idő alatt szervezetedben termelődik annyi ellenanyag, aminek segítségével biztosan kimutatható a vírus. Ha nem várod ki ezt az időszakot, előfordulhat, hogy negatív eredményt kapsz annak ellenére, hogy valóban megfertőződtél. Ha gyakran váltogatod partnereid, legalább félévente menj el HIV-szűrésre!

Ajánlatos, hogy kerüld azokat a kockázatos helyzeteket, ami növeli a vírussal való fertőzés veszélyét.

Az anonim szűrésre is lehetőséged van, melynél csak egy sorszámot és jelszót kell megadnod, még a nemedet sem rögzítik. Az eredményt azonban csak személyesen adják át a vérvétel után egy-két héttel, ezzel védik a te érdekeidet is. A vérvételhez beutaló nem szükséges, a vérvizsgálat előtt ehetsz-ihatsz, az eredményt mindez nem befolyásolja. Ha gyorsabb bizonyosságot szeretnél kapni, akkor térítés ellenében (kb. 3.000 Ft) akár 24 órán belül is kérheted a vizsgálat eredményét.

ITT találsz egy listát, ahol ingyenes teszteket végeznek.


Az Ország Boltja 2020 - Ferfialom.com

Mennyi időt töltsünk együtt? - A jó párkapcsolat titka
Megtekintve 3370 alkalommal

Mennyi időt töltsünk együtt? - A jó párkapcsolat titka Vannak kizárólag csajos időtöltések, és vannak olyanok, amelyek kizárólag pasis elfoglaltságok. Vajon a kettő kizárja egymást?

Idősebb nőknek jobb a szex!
Megtekintve 4150 alkalommal

Idősebb nőknek jobb a szex! A The American Journal of Medicine című szaklapban nemrég megjelent tanulmányból kiderül, hogy a szexuálisan aktív idős nők koruk előrehaladtával egyre jobban élvezik a szexet.

Miértek a rossz szexben
Megtekintve 3399 alkalommal

Miértek a rossz szexben Mit tegyünk, ha nem működik a szex és már csak pislákol a tűz a szerelmi fészekben? Hosszú ideje tartó párkapcsolatokban olykor elérkezik egy fordulópont, amikor már mindkét fél érzi, hogy megváltoztak a viszonyok az ágyban. Kevesebb a lángolás és a vad szexet a rövid numerák váltják fel.

Biszex a barátok között
Megtekintve 5313 alkalommal

Biszex a barátok között A heteroszexuálistól eltérő viselkedés megosztja az emberek nagy többségét. Van, aki öröklött, veleszületett hajlamot feltételez emögött, de egyre többen vannak, akik a környezeti hatásokat és a divatot is megemlítik. Vajon te mit tennél, ha a baráti körödben kiderülne valakiről, bizony volt már szexuális kapcsolata veled azonos neműekkel is?